Opdat wij niet vergeten

Aan het fietspad bij de Oosterboer aan de Hoogeveense Vaart staat een klein monument ter nagedachtenis aan sergeant Anne Swart, die op 10 mei 1940 zijn leven heeft gegeven voor de vrijheid van Nederland, van Meppel. Het kleine plakkaat dat erbij staat vertelt iets over deze geschiedenis en sluit af met de woorden dat het monument is geadopteerd door de Oosterboerschool en de Anne Frankschool. Dat is een mooi woord, ‘geadopteerd’. In de praktijk betekent het waarschijnlijk dat die scholen zijn aangewezen om het monument te onderhouden, omdat de samenleving waar sergeant Swart voor gestorven is zich niet bereid heeft getoond daarvoor de centen bij elkaar te leggen. Het schetst een treffend beeld van de mens. Hij wil zich moreel graag verheven voelen, maar is niet bereid de arbeid te verrichten of de prijs te betalen die daarvoor benodigd is.

Dit bericht is geplaatst in Columns met de tags . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *