Schuren

Mijn buurman heeft een hobby en die hobby vraagt dat hij veel en lang schuurt. In zijn achtertuin, die gescheiden wordt van de mijne door de achtertuin van onze gezamenlijke buurvrouw. Ik mag graag lezen in stilte maar dat wordt mij helaas zelden gegund. Waar ik voldoende heb aan ‘ik denk dus ik besta’, lijken veel mensen toch te leven volgens het motto ‘een ander hoort mij, dus ik besta’. Met name in de zomer. Het is een van die wonderlijke fantasieën, die heel reëel lijken maar nooit uitkomen. Als de eerste dag van het jaar aangebroken is wanneer de winter zich gewonnen heeft moeten geven, denk ik: ‘Heerlijk, straks weer lekker naar buiten, in de tuin zitten’. Maar aangezien we allemaal simpele diertjes zijn, afgesteld op de klok van de natuur, ben je op die dag niet de enige met die gedachte. Mijn achterbuurjongen gooit zijn slaapkamerraam open en zet de stereo op tien, en mijn buurman, tja, die schuurt.

Het fascineert me wel. Het komt voor dat hij 20 minuten lang non-stop schuurt. Kan dat überhaupt? Die schuurbladen slijten toch? Of bestaan die van een kwaliteit waarvan ik nog nooit geweten heb? Met diamantkopjes. Of heeft hij twee identieke apparaten en geeft zijn vrouw het andere apparaat aan op het moment dat het schuurblad van het ene bijna op is – en doen ze dat met de efficiëntie van een Formule 1-wissel, zodat ik niet hoor dat het schuren is overgegaan van de ene op de andere machine? Soms heeft hij zo lang staan schuren dat ik het monotone gezoem nog hoor, terwijl hij al gestopt is. Als een mug in de slaapkamer. Natuurlijk zou ik mijn buurman het liefst vermoorden, maar ja, wetten en praktische bezwaren, nietwaar. Dus ik ga hem toch maar eens vragen wat hij toch schuurt. Want voor de duidelijkheid: mijn buurman is een hartstikke geschikte vent, die ik zijn hobby gun, en ik zou het jammer vinden als het door zo’n voorvalletje tussen ons, nou ja, zou gaan schuren.

Dit bericht is geplaatst in Columns, Schrijfgroep met de tags . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *